Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu

Kawa to napój, który możemy smakować wieloma zmysłami. Pobudza nas nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także aromatem, a dotykając ziaren kawy, mamy poczucie, że w rękach trzymamy coś naprawdę cennego. Kawa od wieków jest napojem uwielbianym przez ludzi na całym świecie. Przyrządza się ją na wiele sposobów, zgodnie z własnymi preferencjami, upodobaniami, ale też kulturą. W Polsce od pewnego czasu najchętniej przygotowujemy ją w ekspresie – wygodnie, szybko i smacznie. Czy jednak każda kawa zawsze smakuje tak samo?

Jaką kawę do ekspresu wybrać? Arabika i Robusta

Najlepsze kawy ziarniste to te pochodzące z tradycyjnych upraw, na których do każdego ziarna podchodzi się z sercem, traktuje się je jak coś, z czego powstaje prawdziwa kwintesencja niezwykłych smaków i aromatów. Najpopularniejszymi gatunkami kawy są Arabika i Robusta. Prawdziwi smakosze potrafią odróżnić je od siebie już po samym zapachu. Jak jest to w ogóle możliwe?

Ziarna arabiki rozpoznamy po płaskim, wydłużonym kształcie. Jej smak jest łagodny, na co wpływ ma mniejsza zawartość kofeiny niż na przykład w robuście. Szacuje się, że arabika stanowi aż 70% globalnej produkcji kawy. Pochodzi z upraw brazylijskich i kolumbijskich, chociaż sprowadzana jest do Europy również z Jawy i Afryki Równikowej. Jej cenę determinuje nie tylko jakość uprawy, lecz także teren, a właściwie – wysokość nad poziomem morza miejsca, w którym znajdują się tereny uprawne. Im wyżej, tym kawa jest droższa. Temperatura uprawy musi mieścić się w granicach 15–24 stopni Celsjusza.

Z kolei robusta, zawierająca aż o połowę więcej kofeiny niż delikatna arabika, uprawiana jest w środkowej i zachodniej Afryce, Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Indonezji i Wietnamie oraz Brazylii. Uprawa robusty jest łatwiejsza i tańsza, a jej ziarna najczęściej stanowią składnik mieszanki różnych odmian.

jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu

Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Najlepsza kawa ziarnista potrafi sprawić, że zakochamy się już w jej zapachu, a smak tylko spotęguje to uczucie i dostarczy jeszcze więcej doznań. Trzeba jednak wiedzieć, że przy wyborze kawy nie wystarczy znajomość dwóch jej gatunków. Arabika występuje w kilku odmianach, często są one ze sobą mieszane. Już samo pochodzenie zapewnia jej inny smak. Wyróżnić można wśród nich te łagodniejsze i delikatne w smaku, jak arabika brazylijska Minas; wzbogacone o akcenty winne i owocowe, jak np. Illy Arabica Selection Ethiopia; orzeźwiające, jednak gorzkawe, jak Illy Arabica Selection Brazylia czy też o ciekawym, dymnym posmaku, jak arabika kubańska.

Arabika bardzo rzadko występuje w czystej postaci – taką poznamy z pewnością po wysokiej cenie, warto jej jednak spróbować. Najczęściej pijemy kawę przyrządzoną z mieszanki arabiki i robusty. Im większa jest zawartość szlachetnej arabiki, tym kawa jest bardziej aromatyczna i oleista. Z kolei przewaga robusty sprawia, że kawa jest gorzkawa i mocniejsza.

Trudno więc jednoznacznie stwierdzić, które kawy należy uznać za najlepsze kawy ziarniste – to kwestia gustu. Istotne jest jednak, aby ten aromatyczny napój przyrządzać ze świeżo zmielonych ziaren, tylko wtedy możemy poczuć jego niepowtarzalny i hipnotyzujący smak i aromat.

A jakie są najlepsze kawy ziarniste do ekspresu? Przede wszystkim ważne jest, by kupować całe ziarna świeżo palone. Zwracajmy uwagę na ich pochodzenie oraz gatunek. Wybierajmy sprawdzone i cieszące się dużym zaufaniem firmy, ponieważ kawa wymaga pasji i serca na każdym etapie drogi, jaką do nas przemierza.

W naszej ofercie znajduję się kawa ziarnista świeżo palona, która jest mieszanką Arabiki oraz Rozbusty.