Kluczowe Technologie: Przyjemność picia kawy – świeżo mielonej, nie z kapsułki.

Finalny smak kawy zależy od wielu czynników. A wszystko zaczyna się od świeżych ziaren, świeżo zmielonych za naciśnięciem jednego przycisku i zaparzonych w mniej niż 60 sekund – dokładnie tak jak lubisz.

Tak działa automatyczny ekspres do kawy JURA

Perfekcyjny specjał kawowy za naciśnięciem jednego przycisku – świeżo mielony, nie z kapsułki. Ale co dzieje się po wybraniu specjału kawowego? Prześledź proces przyrządzania kawy, zaglądając do automatycznego ekspresu do kawy JURA: od mielenia na świeżo, poprzez parzenie, aż po efekt w filiżance. Poznaj złożone współdziałanie technologii, które dbają o doskonałe doznania podczas picia kawy.

ekspres.jpg
mielenie.jpg

Product Recognising Grinder (P.R.G.)

Aby zapewnić optymalnie zmieloną kawę do każdego oddzielnego specjału, inżynierowie z firmy JURA opracowali młynek Product Recognising Grinder (P.R.G.). Sterowany elektronicznie wielostopniowy wysokowydajny młynek stożkowy ustawia się indywidualnie na wcześniej zdefiniowany stopień zmielenia – o wiele szybciej niż byłoby to możliwe ręcznie. Stopień zmielenia sięga od bardzo drobno mielonej kawy do przygotowania małych klasyków po grubo mieloną do przedłużonych specjałów.

Różne procesy parzenia

Idealny czas ekstrakcji jest decydującym czynnikiem dla uzyskania optymalnego rezultatu: Czas kontaktu pomiędzy wodą a kawą mieloną jest wystarczająco długi, aby uwolnić składniki aromatyczne z kawy mielonej, ale na tyle krótki, aby nie wypłukać substancji gorzkich i kwasów garbnikowych.


Dlatego oprócz standardowego procesu parzenia firma JURA opracowała Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.®) dla krótkich specjałów, takich jak ristretto lub espresso, oraz funkcję One-Touch Lungo dla długich specjałów. Do przyrządzania specjałów Cold Brew według metody espresso służy Cold Extraction Process.

parzenie.jpg
filtrowanie.jpg

Inteligentny System Filtrowania Wody (I.W.S.) z wkładem filtra CLARIS Smart

98% kawy stanowi woda. Świeża, zimna woda jest zatem niezbędna do uzyskania doskonałej kawy. Podgrzewanie wody powoduje osadzanie się kamienia. JURA oferuje inteligentne rozwiązanie w postaci wkładu filtra CLARIS:

  • Chroni urządzenie przed złogami kamienia i przedłuża jego okres eksploatacji.
  • Urządzenie nie musi być odkamieniane.
  • Gwarantowana jest niezmiennie wysoka jakość wody, a tym samym kawy.
  • Inteligentny System Filtrowania Wody (I.W.S.) automatycznie wykrywa włożenie filtra.

System mleczny

Specjały kawowe takie jak cappuccino, latte macchiato i inne są uszlachetniane mlekiem lub pianką mleczną. Dzięki rewolucyjnej technologii gładkiej pianki innowacyjne dysze do spieniania mleka firmy JURA przygotowują przewiewną piankę mleczną o drobnych porach i długotrwałej konsystencji lub po prostu podgrzewają mleko do żądanej temperatury.

mleko.jpg

Historia firmy

Dotrzymywanie kroku zmieniającym się czasom

Od 1931 roku szwajcarska firma JURA Elektroapparate AG rozwijała innowacyjne i ekskluzywne urządzenia do użytku domowego.

Jako pionier w branży automatycznych ekspresów do kawy JURA od połowy lat 80-tych jest głównym graczem w sektorze urządzeń AGD. Aktualnie firma wykorzystuje swoje doświadczenie i know-how, rozwijając półprofesjonalne urządzenia dla biur i sektora gastronomicznego.

Tradycyjna szwajcarska marka osiągnęła globalny zasięg. Siedziba firmy znajduje się w Niederbuchsiten, w Szwajcarii. Firma JURA jest reprezentowana w Niemczech, Austrii, Holandii, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australia, Hiszpania, Szwecja, Polsce i Azji Południowo-Wschodniej przez swoje firmy handlowe i spółki joint-venture. W wielu częściach świata JURA wchodzi na rynki w ścisłej współpracy z dystrybutorami.

historia.jpg